SKrH's verksamhetsutvecklare i Skåne Lina Stenström Eldh har intervjuas i Världen idag.
En gång i månaden inbjuder Lina Stenström Eldh, ledare för barnverksamheten i Pingstkyrkan i Hässleholm, till NPF-café i kyrkan.
– När man är mitt i stormen ger det så mycket att träffa någon som varit med om samma saker, säger hon.
– Jag har själv två barn med NPF-diagnoser och har sedan 2016 kämpat rätt tuffa matcher med exempelvis skolan. När man är mitt i stormen ger det så mycket att träffa någon som varit med om samma saker, att man får känna att man inte är ensam.
Stormen som Lina talar om är en bild av hur tillvaron kan te sig för föräldrar som kämpar för att deras barn med NPF-diagnos ska erhålla stöd och möta förståelse i skolan samt på samhällets övriga arenor.
Lina har märkt av ett stort intresse.
– Vi är 25 medlemmar i en Facebook-grupp som träffas här en gång i månaden.
Hon önskar att kyrkan ska vara en fristad för dessa familjer att landa i, där de får andas och hämta ny kraft och inspiration.
– Vi har jättefina stunder. Det är tufft att vara NPF-familj i dag, att kriga med skola, BUP med mera. Jag tänker att om man stärker föräldrars möjlighet att orka, då ger det ringar på vattnet till kidsen.
Under samlingarna ges möjlighet till samtal om tillvarons utmaningar i en trygg och förstående miljö där det som sägs stannar inom sällskapet.
– 90 procent av dem som kommer till caféet kommer utifrån, det är människor som vi annars inte haft kontakt med. Vi avslutar alltid samlingen med att be Gud som haver för våra barn. Det brukar bli en jättefin atmosfär, berättar hon.
Lina har utbildat sig till NPF-pedagog. Församlingens föreståndare och pastor Lasse Bjervås sätter ett högt värde på denna kompetens.
– Att se ett behov och kunna möta upp det behovet, det är så vi vill jobba, säger Lasse.
– Vi möter många barn med NPF. Hur förebygger vi affekt och är vi rustade att bemöta affekt på rätt sätt? frågar Lina retoriskt.
Just nu arbetar hon med att sätta ihop föreläsningar i ämnet för att erbjuda intresserade kyrkor.
– Det finns en stor längtan i församlingar att kunna hjälpa NPF-familjer, säger hon.
Ola Karlman
Comments