top of page

Eva Johansson

Jag heter Eva Johansson och har sedan födelsen ett funktionshinder, en cp-skada, som gör att jag har talsvårigheter och gångsvårigheter. I nästan hela mitt liv har jag har varit med i kyrkan både som anställd och frivillig arbetare. I hela mitt vuxna liv har dessa två livsavgörande situationer påverkat mitt liv.

Jag har också alltid tyckt om att skriva berättelser men som har hamnat i skrivbordslådan och i glömska. 

2007 blev jag moster. Mycket snart upptäckte jag att min systerdotter upplevde mitt funktionshinder som något helt naturligt för henne. Men skulle hennes vänner göra det? Kunde min systerdotter förklara för sina vänner varför hennes moster gick och pratade som hon/jag gör?  För att hon skulle ge en bra förklaring så skrev jag boken om "Arosak". 

Arosak

Boken handlar om en nalle som kan prata. Men nallen har ett tillverkningsfel så den har fått stå längst inne i hyllan bakom alla andra nallarna i leksaksaffären.  En dag så kommer en flicka, Cecilia och hennes moster Lisa in i affären. Cecilia vill bara ha just ha denna nallen, så hon får den av Lisa. Detta är en talade nalle, som heter Arosak. Han kan förklara för barnen på Cecilias förskola vad ett funktionshinder är för något. Boken är skriven för barn som behöver förklara vad ett funktionshinder är för andra barn. Arosak är ordet för nalle/docka på persiska. Min systerdotters pappa är ifrån Iran så jag tyckte att nallen skulle heta Arosak. Denna bok gav jag ut på eget förlag 2011.

Evangelium enligt Bartimaios

Upprinnelsen till min andra bok "Evangelium enligt Bartimaios", kom till under en föreläsning som jag redan hade hört. Föreläsning handlande om ett dokument om kyrkor och funktionshinder. Då dök en tanke upp: Vad skulle Jesus tycka om detta? Vad skulle hans lärjungar tycka? Vilka var lärjungarna? Det blev en resa för mig i fem år. Först tog jag reda på vilka alla lärjungar var, sedan skrev jag om dem utifrån vad jag hade kommit fram till. Men hur skulle jag få fram deras personlighet? Och vad tyckte lärjungarna om att gå ibland alla de sjuka som Jesus botade? Lärjungarna fick därför var sin bibeltext om när någon blir botad av Jesus, och utifrån deras personlighet berättar de om bibeltexten.

 Jag behövde en som kunde hålla ihop alla dessa berättelser. I Markus 10:46-52 så står det om Bartimaios som var blind som Jesus botande. Bartimaios var den enda som nämns vid namn av alla som Jesus botade. Han fick bli berättaren i denna bok.

Under de år som jag skrev boken gick jag på en skrivarkurs, som sedan blev en skrivarklubb. Vi diskuterade mycket om det vi skrev och klubben tyckte att namnet Jesus var ett för laddat namn. Tillslut kom jag på att Jesus hette också Immanuel. Det är därför jag använder det namnet i böckerna.

Kvinnorna i Evangelium

Nu var jag trött på att skriva om alla män så i min tredje bok, Kvinnorna i Evangelium, utgår jag från Lukas 8:1-3. Där nämns fyra kvinnor vid namn. Det står inget annat om dem, det finns också många andra namnlösa kvinnor som Jesus botade Jag gav dessa namngivna kvinnor varsin berättelse utifrån de namnlösa kvinnorna. Här behövde jag också en berättare så jag la till en kvinna som fick heta Petronella, namnet skulle kanske kunna komma från Petrus dotter?

Kvinnorna i Apostlagärningarna

Under tiden jag väntade på bokförlaget skulle bli klara så var det bara att vända blad, och då kommer man till Apostlagärningar. Min fjärde bok Kvinnorna i Apostlagärningarna handlar om samma personer som i nya testamentet. Här får läsaren berättelserna ur kvinnligt perspektiv från Apostlagärningarna.

När jag fick tillbaka manuset om Kvinnorna Evangelium så hade jag två manus. Jag gjorde en bok av två manus. Bokförlaget Alberta gav ut den. 

Skriv till mig om du skulle vilja få tag på mina böcker. 

Hälsningar

Eva Johansson

mobil: 0706 99 52 05

e-post: evis.eva.2016@gmail.com

bottom of page